A fizetési kapuk típusai

Itt jársz most:
E cikk tartalma

A Checkout Charlie-ban a fizetési kapuknak (payment gateway) 2 különböző típusát különböztetjük meg:

 • Manuális (pl. banki átutalás, készpénzes fizetés): annak a megállapítása, hogy a megrendelés ki lett-e fizetve, megkövetel némi élőmunkát. Pl. az adminisztrátornak le kell ellenőriznie, hogy a bankszámlára beérkezett-e a pénz, ezután tudja csak fizetettre állítani a rendelést.
 • Automatikus (pl. bankkártyás fizetés, PayPal): a fizetési rendszer automatikusan küldi a jelet, hogy a tranzakció sikeres volt-e. Ilyen esetekben a Checkout Charlie automatikusan fizetettre tudja állítani a rendelés státuszát.

Felhasználó útvonalak különböző típusú kapuk esetén

Attól függően, hogy manuális vagy automatikus fizetési kaput választott a megrendelő, némileg eltérő felhasználó útvonalon fog végigmenni.

Manuális fizetési kapu esetén

Manuális kapu esetén a következő lépéseken jut keresztül a megrendelő:

 1. Kitölti az űrlapot és beküldi.
 2. Helyes kitöltés esetén eljut a Köszönet oldalra (Checkout Charlie » Beállítások » Oldalak » Köszönet oldal).
 3. Ezen az oldalon visszaigazolást kap arról, miket rendelt és hogyan tudja kiegyenlíteni az árát. valamint itt elküldhetjük neki opcionálisan a fizetendő összegről szóló díjbekérőt is – amennyiben számlázó programmal is összekötöttük a Charlie-t.
 4. Ennek az oldalnak a tartalmát a rendszer elküldi a megrendelő email címére (amit rendeléskor megadott).
 5. Az adminisztrátor email címére pedig egy értesítést az új rendelésről.
 6. Megrendelő kifizeti az összeget a webhely üzemeltetőjének.
 7. A webhely üzemeltetője ezután belép az oldala adminisztrációs felületére (WP-Admin), és a Checkout Charlie » Megrendelések oldalon a megfelelő sorban rákattint a Fizetés gombra
 8. Ekkor a Checkout Charlie bővítmény a rendelést fizetettre állítja.
 9. Ha a rendszer össze van kötve számlázóprogrammal is, akkor küld egy jelet a számlázónak, hogy állítsa ki a számlát. Ekkor a Charlie számlázottra állítja a tételt.
 10. A rendszer küld egy újabb emailt a megrendelőnek, amely visszaigazolás, hogy a befizetése megtörtént és további információkat tartalmaz a megrendelés átvételével / részvételi feltételekkel kapcsolatban. Amennyiben számlázóprogrammal is össze van kötve a Charlie, ez a az email a számla letöltési linkjét is tartalmazhatja.

Mint látható, manuális fizetés esetén az adminisztrátornak a 7. pontban kézileg kell ellenőriznie, hogy a befizetés megtörtént-e, majd néhány katintással fizetettre tudja azt állítani.

Automatikus fizetési kapu esetén

Automatikus fizetési kapu esetén még kevesebb a dolga az adminisztrátornak, hiszen itt azonnali fizetés történik, amiről annak teljesülése után rögtön megkapjuk a visszaigazolást. Így az egész értékesítési folyamat kézi beavatkozás nélkül lebonyolítható.

A felhasználói útvonal itt így módosul:

 1. Megrendelő kitölti az űrlapot és beküldi.
 2. A Charlie jelet küld a fizetési kapunak arról, hogy ki milyen összeget kíván kifizetni a webhely üzemeltetője számára.
 3. A fizetési kapu (ez valamilyen külső pénzügyi szolgáltató) megkísérli elvégezni a fizetési tranzakciót és ennek eredményéről jelet küld a Charlie-nak.
 4. Sikeres tranzakció esetén a Charlie fizetettre állítja a tételt.
 5. Ha a rendszer össze van kötve számlázóprogrammal is, akkor küld egy jelet a számlázónak, hogy állítsa ki a számlát. Ekkor a Charlie számlázottra állítja a tételt.
 6. Sikeres fizetés esetén megrendelő eljut a Teljesült tranzakció oldalra (Checkout Charlie » Beállítások » Oldalak » Teljesült tranzakció oldal)
 7. Ezen az oldalon visszaigazolást kap arról, miket rendelt és mik az esetleges további teendők. Itt érdemes megköszönnünk a megrendelőnek a vásárlást. Amennyiben számlázóprogrammal is össze van kötve a Charlie, ezen az oldalon elhelyezhetjük a számla letöltési linkjét is.
 8. Ennek az oldalnak a tartalmát a rendszer elküldi a megrendelő email címére (amit rendeléskor megadott)

Mint látható, az automatikus kapu kevesebb interakciót igényel mind a megrendelő, mind az adminisztrátor oldaláról.

Hátránya, hogy általában több macera beállítani és az üzemeltetőik gyakran levonnak néhány százalékot a tranzakció díjából kezelési költségként.

Szólj hozzá!